Yatlarda Tahta Kurdu Mücadelesi

05.11.2015
Yatlarda Tahta Kurdu Mücadelesi

POLYESTER VE GULET TİPİ YATLARDA  AĞAÇ KURDU - TAHTA KURDU - MOBİLYA BÖCEĞİ ZARARI VE MÜCADELESİ

Tahta kurtları (ağaç kurdu) genel olarak bitki ve ürünlerinin bol bulunduğu alanda yaşayan böceklerdir. Tahta kurtları yaşadığı alana bağlı olarak farklı boy ve yapıda olup çoğu türü kanatlıdır. Tahta kurdunun bedeni baş göğüs ve karın kısmı olmak üzere üç bölgeden oluşur. Vücudu üzerindeki kanatları sert bir yapıda ve bu kanatlar sayesinde kendini dış etkilerden korur.

Tahta kurtları (mobilya kurdu) baş kısmı çok ufak gövdesi ise çok büyüktür. Tahta kurdunun bedeninin alt tarafında 6 adet ayağı var ve her ayağının üzerinde birçok tırtılları vardır. Bu tırtıllar sayesinde çok yüksek yerlere tırmanır. Tahta kurtlarının başucunda 1 çift antenleri var ve bu antenleri ile iletişimini sağlarlar. Tahta kurtlarının ağız yapısı çok güçlü olup çok sert ağaçları ve ahşapları delecek kapasitededir. Tahta kurtları yaşadığı alana bağlı olarak boyları değişir ama genel olarak ülkemizde yaşayan tahta kurtları 2 - 3 mm boylarındadırlar. Tahta kurdu rengi yaşadığı iklim koşuluna ve yaşadığı alana bağlı olarak değişir. En çok bilineni, renkleri kahverengi, siyah, sarımtırak ve gri renklerde olanlarıdır. Tahta kurtları (ahşap kurdu) Yatların ahşap olan kısımlarında daha çok bulunurlar.Tahta kurdu (mobilya kurdu)  bazen evlerin çatı kısımlarında, lambri ve parke içlerine de  yerleşirler. Tahta kurtlarına doğal ortamda ağaçların bol olduğu yerlerde rastlamak mümkündür. Tahtakurtlarına ev dışında parke imalathanesinde, kereste fabrikalarında, gemi güvertesinde, araç kaportasındaki ağaçlar içinde bulunurlar. Günümüzde kullandığımız birçok eşya ve ürünler tahta ve ahşaptan olduğu için bu haşereden korumak gerekir. Çünkü tahta kurtları yuvalanmak için ahşapları, ağaçları, mobilyaları ve ağaçtan oluşan her türlü eşyaları kemirerek zarar verirler. Tahta kurtları gündüzleri çok pasiftirler ve geceleri ise çok aktif olarak hareket ederler. Tahta kurtları tahta ve ahşapları delerken ses çıkarırlar ve ahşapları delerken toz şeklinde kırıntılar dökerler. Ağaç kurdu (Tahta kurdu) deldiği ahşaplar ve ağaçlar içine yuva yaparlar ve bu yuvanın içine yumurtalarını bırakıp çoğalırlar. Tahtakurtları çiftleştikten sonra bu yuva içine yumurta bırakır. Tahta kurdu bir yuva içine yaklaşık olarak 70 - 80 kadar yumurta yaparlar. Yumurtalar belli bir sıcaklıkta açılır ve büyük kurtçuklar ortaya çıkar. Tahta kurtları dünyanın her kıtasında ve her ülkesinde bulunurlar. Verdiği zararlar türüne bağlı olarak farklı olmaktadır. Tahta kurtları halk arasında farklı isimler ile anılırlar tahta kurtları; ağaç kurdu, mobilya kurdu, mobilya böceği, tahta böceği, ağaç yiyen böcek, ağaç kemiren gibi birçok isim ile anılırlar.

TAHTA KURDUNUN ZARARLARI

Tahta Kurdu(Ağaç kurdu) insan ve hayvanları ısırıp direk zarar vermez çünkü bunlar beslenmesinde kesinlikle insan ve hayvan kullanmazlar. Tahta kurları insanların yaşam alanlarında ki birçok eşyaya zarar verirler. Bazen evlerimizde ki mobilya, ahşap eşyalar, parkeler, kapı ve pencereler içine yerleşerek bu eşyaların çürümesine neden olurlar. Ağaç kurtları evdeki eşya ve mobilyaları kemirdikleri gibi bazen ahşap yatlara(Gulet Tipi Yatlar) bulaştığında gemilerin güvertelerini delip su almasını sağlar ve geminin batmasına neden olurlar.Bazen de, Polyester Yatların iç mobilya aksamlarını delip toz haline getirerek ekonomik olarak büyük zarar verebilirler.

TAHTA KURDU İLE MÜCADELE

Tahta kurdu ahşap ve ağaçların çok derinlerine yuva yaptığı için bu canlılar ile mücadele etmek çok zordur. Çünkü tahta kurtları derinde olduğu için sıvı ilaçlardan az etkilenir hatta bazen hiç etkilenmez. Bu bakımdan ferdi olarak yapılan mücadele sonuçsuz kalır. Tahtakurdu ile mücadele için mutlaka Fumigasyon(gaz ile ilaçlama) yapılması gereklidir.Bu konuda Fumigasyon Operatörü belgesine sahip profesyonel ilaçlama firmaları ile çalışmak gerekir. Tahta kurdu (ağaç kurdu) ilaçlamasını yapan kişiler mutlaka Fumigasyon  ilaçlama bilgisine sahip olması gerekir.

Tümü