Tahta Kurdu

06.11.2015
Tahta Kurdu

Tahta kurdu bitkisel ürünlerin, nesnelerin bol olduğu yerlerde yaşar ve ürerler. Ağaç kurdu olarak da bilinen tahta kurdu, sert kabuklu bir yapıya sahiptir, bu sayede dış etkilere karşı kendisini korur. Tahta kurdunun baş kısmı gövdesinden bayağı küçüktür. Ağaç kurdunun 6 tane ayağı bulunur. Tahta kurdunun baş kısmında bulunan 1 çift anten algılama ve iletişim işine yarar. Tahtakurusunu ağız parçaları oldukça güçlüdür, bu sayede ağaçları kemirerek uzun tüneller açabilir. Tahta kurdu 2-3mm boyunda bir canlıdır. Ağaç kurdu yaşadığı alana bağlı değişik renkler alır, gri, sarı, kahverengi gibi renkleri bulunur.

Tahta kurdu bitkilerin taze sürgünlerini yiyerek beslenir. Tahta kurdu beslenmesini bitkisel olarak karşılar. Tahta kurdu ev içerisine mobilyalar arasında, tahta parkelerle gelebilir. Evde uygun sıcaklık ve ortam bulan ağaç kurdu çoğalır ve eşyalara zarar verir. Tahta kurdu gündüz pasif, gece aktif çalışır. Gece olunca tahtakurusunun tahta kemirme sesleri duyulabilir. İç alanları ve evleri tahta kurdundan korumak için gerekli önlemleri almalısınız. Mobilyanın ve tahta olan nesnelerin bol olduğu alanlar periyodik olarak ilaçlama yapılmalıdır. Tahta kurdu tahtaları kemirerek çürüyüp dökülmesine neden olur. Tahta kurdu ağaç, tahta ve mobilyalar içerisine açtıkları oyuklara yumurtlarını bırakır. Tahta kurdu(ağaç kurdu) bir defada 70-80 yumurta bırakabilir. Ağaç kurdu yumurtaları belli sıcaklığa ulaştığında açılır, yavru tahta kurtları larva olarak yumurtadan çıkar. Ağaç kabukları altında birçok tahta kurduna ve larvasına rastlamak mümkündür. Ağaç kurdu düşmanları ağaçlar üzerinde yaşayan kuşlardır. Tahta kurdu kuşlar için ideal bir besindir. Tahta kurdu halk arasında değişik isimlerle anılır. Ağaç kurdu, mobilya böceği, tahta böceği, tahta kurdunun diğer isimleridir.

Tahta kurdu ile mücadele yöntemleri

Tahta kurdu(ağaç kurdu) mobilya ve tahtaların derinliklerine doğru ilerlediklerinden ulaşımı ve mücadelesi çok zordur. Tahta kurdu mobilyalar arasına yerleşir ve sürekli kemirmeye devam eder, mobilyaların dökülmesine neden olur. Tahta kurdundan kurtulmak için bizi aramanız yeterlidir. Tahta kurdu için ziraat mühendisleri tarafından özel olarak hazırlanmış sağlık bakanlığı onaylı ilaçlarımızla sizlerin hizmetinde olmaktan mutluyuz. Tahta kurdu için sıvı, kokulu, kokusuz, ilaçlar püskürtme yöntemi ile uygulanmalıdır. Ağaç kurdu yumurtalarına hiçbir ilaçlama etkili olmayacağından, 20 gün sonra ikinci bir ilaçlamaya gerek duyulur.

Tahta Kurdu Hakkında Sık Sorulan sorular

1. Tahta kurdunun zararları nedir?

Tahta kurdu insanlara zarar vermez. Tahta kurdu ağaç ve tahta olan tüm eşyalar arasına yerleşerek derin oyuklar açar. Tahta kurdunun açtığı oyuklar mobilya ve nesnelerin zarar görmesine neden olur. Tahta kurdu(ağaç kurdu) bitkilerin yeşil filizlerini yer ve kurumalarına neden olur, ürün kalitesini düşürür.

2.Tahta kurduna ne zaman rastlarız?

Tahta kurdu haşeresi sıcak havayı daha çok sever. Bu bakımdan tahta kurduna yaz mevsiminde daha çok rastlarız. Tahta kurtları geceleri aktif olup çalışırken gündüzleri de kendini korumak için pasif olurlar. Tahta kurtları kış mevsiminde ve soğuk havalarda yuvaları içinde ve ağaç kabukları içine girip dinlenirler.

Tümü