Bitki Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

08.11.2015
Bitki Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Güzel bahçelerin sırrı kuşkusuz doğru ve güzel bitkiler. Bazen sadece dış görünüşünden ötürü bitkiler alıp hata yaptığımız olmuştur. Solmuş çiçekler ya da sararmış yapraklarla karşılaşırız. Büyük hevesle aldığımız bitkiler ölüp gitmiştir. Çoğu kez bitkiyi aldığımız yeri suçlarız böyle durumlardan ancak belki bu konuda bizim de hatalarımız vardır.

Kuşkusuz bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlayan en önemli faktör sevgi. Tabi başka önemli faktörler de var mesela, bitkiyi nereye koyduğumuz… Evimize uygun bitkileri seçmeliyiz ki sonra bitki yerini garipsemesin.

Örneğin bitki yerleştireceğimiz alan dar ise buna uygun bir bitki seçmeliyiz, çabuk büyüyen ve büyük yer kaplayan bir Areca almamalıyız. İlla da palmiye almak isteniyorsa daha az yayılarak büyüyen bir Kentia salonunuz için daha uygun olabilir. Aynı zaman da evinizin güneş almasına göre de doğru bitkileri seçmeliyiz. Yaprakları güneşe dayanıklı ya da daha çok güneşle büyüyen bitkiler alacaksak, evimizin yeterince güneş almasına dikkat etmeliyiz, tabi ki tersi de aynen geçerli. Gölge bir evde, çok güneş isteyen bir bitkiyi büyütemeyiz. Bitki gözümüze çok hoş gelebilir ancak onun da bir canlı olduğunu ve ona uygun koşulları sağlamanın da bizim sorumluluğumuz olduğunu unutmamak gerekir.

Ayrıca bitki alırken yaprak üzerinde ya da bitkinin gövdesinde hastalık belirtilerinin olup olmadığına azami dikkat etmek gerekir. Eğer bu noktalarda yapışkan ya da kabuk gibi yerler varsa bitkiyi almaktan vazgeçebilirsiniz.

Tümü